Escola Hermenegildo Giner de los Ríos.

image

Trobada fortuïta a l’ascensor de Sant Pau..
– Uf Àlex, vaig desesperada buscant algú per cobrir Hospital de Dia de Pi i Molist..
– La Clara pot! (Si els de laboratori són benèvols i m’alliberen tres setmanes)
I arriba el dia de començar la suplència, entro al meu despatxet, m’envaeix una sensació difícil de descriure és com que ja conec aquest espai, aquestes reixes, aquestes finestres, l’estructura de les sales, la densitat de l’aire, els arcs, els acabats dels sostres, les rajoles. Jo mai he estat aquí, vull dir, això és Nou Barris, en front de les casetes de Can Peguera..al Turó de la Peira..
Robert: El Turó de la Peira? On és això?
Clara: Robert, saps on és el Kilimanjaro?
Robert: Sí, a Tanzània..
Clara: I no saps on és el Turó de la Peira..
A l’entrada del centre, hi ha una placa on diu que aquest edifici havia estat una antiga escola durant la República i s’anomenava Hermenegildo Giner de los Ríos. Indago sobre ell i va ser un gadità estretament vinculat a la Institució Lliure d’ensenyament.
Això era una escola feta durant la República, com el Pere Vila! Una escola pública mixta fins al franquisme, envoltada de bosc, espais verds i saludables i una forma d’ensenyament natural.
Segueixo googlejant i llegeixo que el seu arquitecte va ser Josep Goday i Casals, aflora al meu cervell el record d’una placa a la font del Pere Vila amb aquest nom. Ostres clar! Per això tenia aquella sensació!
En época de franquisme aquesta escola va passar a dir-se Ramiro de Maeztu Whitney, un escriptor del 98. On no és té tan bon record dels espais.. Aquí us deixo un link del blog del barri per si voleu ampliar informació.

http://memoriadelsbarris.blogspot.com.es/search/label/Barri%20de%20Can%20Peguera%20-%20Escola%20Gin%C3%A9s%20de%20los%20R%C3%ADos

2 respostes a “Escola Hermenegildo Giner de los Ríos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s